contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.

32 Berliner Allee
Düsseldorf, NRW, 40212
Germany

(+49)-211-86202060

Studera tyska och gör praktik i Tyskland genom Internationella Skolorna Düsseldorf, kostnadsfritt och med studiemedel.

Lern Schwedisch, Norwegisch, Dänisch, Finnisch und Deutsch als Fremdsprache bei Internationella Skolorna Düsseldorf in Düsseldorf oder Köln. 

RheinuferDdorf.png

Tyska i praktiken

Läs tyska i Tyskland samtidigt som du samlar internationell arbetslivserfarenhet! Fyra månader av kursen utgörs av språkpraktik på en tysk arbetsplats inom önskat område. Vistelsen ger dig både fördjupade kunskaper i tyska och en inblick i tysk kultur, samt goda framtidsutsikter och en chans att lära dig något nytt om dig själv.

TYSKA I PRAKTIKEN VT 2020

  • Kurstid: 13 januari – 26 juni 2020

  • Sista ansökningsdag: 15 november 2019

TYSKA I PRAKTIKEN HT 2020

  • Kurstid: juli – december 2020

  • Ansökan öppnar under vårterminen

Tyskland dominerar den europeiska ekonomin och är en av Sveriges viktigaste handelspartner. Trots att engelska är det gällande koncernspråket inom de flesta stora företag och nästan alla européer lär sig det i skolan räcker det inte. I kontakten med Tyskland är tyskan fortfarande det mest gångbara språket, vilket många svenskar inte känner till. Oavsett vad du väljer att jobba med senare gör dig gedigna kunskaper i tyska och utlandserfarenhet från ett företag attraktiv på arbetsmarknaden. I Düsseldorf möter du också nya vänner och knyter nya kontakter. 

INTENSIVKURSEN

Kursen i Düsseldorf startar två gånger om året, i januari och juli, och varar i ca 6 månader. Terminen inleds med en åtta veckor lång intensivkurs som fördjupar dina kunskaper i tyska och förbereder dig inför tiden på företaget. Våra lärare har tyska som modersmål och är vana vid att undervisa svenska kursdeltagare.

Viktiga inslag i undervisningen är kommunikation, skriftlig produktion, grammatik, affärstyska och tysk realia (samhällsliv, kultur, historia). Eftersom nyckeln till framgångsrika internationella relationer ligger i just kommunikationsförmåga och kulturell medvetenhet läggs stor vikt vid dessa moment, såväl på arbetsplatsen som under den inledande åttaveckorskursen. Att Tyska i praktiken är en folkhögskolekurs innebär att du har goda möjligheter att påverka kursens innehåll och studietempo. Du förväntas vara aktiv på lektionerna och samarbeta med övriga kursdeltagare i gruppen.

Jag insåg snabbt hur mycket roligare det är att lära sig ett språk när man faktiskt bor i landet. Det har varit motiverande på ett helt annat sätt än när man pluggade tyska under skoltiden.
— Helena

SPRÅKPRAKTIKEN

Efter den inledande åttaveckorskursen i tyska tar tiden på företaget vid. Under 15 veckor tillbringar du fyra dagar i veckan, måndag-torsdag, på din arbetsplats samt utför studieuppgifter på distans. Tiden på företaget är att betrakta som en utbildning och i samarbete med en personlig handledare kommer du löpande att förses med olika uppgifter. Vår ambition är att erbjuda dig en praktikplats som svarar mot din studiebakgrund eller dina intressen. Våra samarbetspartner hittar du i praktikplatslistan.

Att tillämpa dina språkkunskaper i ett professionellt sammanhang är ett utmärkt sätt att snabbt förbättra din färdighet att kommunicera på tyska. Därutöver samlar du värdefull arbetslivserfarenhet och övar din förmåga att verka socialt i ett annat kulturellt sammanhang. Fredagarna under språkpraktiken vigs åt olika typer av gemensamma aktiviteter som fördjupad språkundervisning, studiebesök och studieresor. Vi vandrar i vinlandskapen i Ahrtal, besöker miljonstaden Köln, ett historiskt muséum i Bonn och parlamentet i Nordrhein-Westfalen. Kursens sista vecka ägnas åt språkstudier med tyngdpunkt på muntliga presentationer av praktikföretagen samt diskussioner.

MÅL

Efter avslutad kurs har du fördjupat din förmåga att kommunicera på tyska i tal och skrift. Du har samlat internationell arbetslivserfarenhet och fått en inblick i tysk kultur och tyskt arbetsliv. Under terminen har du lärt dig något nytt om dig själv och hur du fungerar i ett nytt kulturellt och språkligt sammanhang.

KOSTNAD

Kursen anordnas av Braheskolan – Visingsö folkhögskola och genomförs i samarbete med Internationella Skolorna Düsseldorf. Utbildning på folkhögskola är kostnadsfri. Innan kursstart betalar du en bekräftelseavgift på 500 SEK som går till studieresor, studiebesök och aktiviteter under terminen. Kostnader som tillkommer: boende (ca 300-400 €/månad), mat, resa till och från Düsseldorf, reseförsäkring, resor inom staden, fickpengar. Kurslitteraturen kostar ca 45 € och köps på plats.

 

STUDIEMEDEL 

Kursen är berättigad till CSN för studier på heltid. Kursen berättigar till fullt studiestöd fr o m höstterminen det år man fyller 20 (studiebidrag + studielån = 10 016 SEK/månad). Är du under 20 år får du studiebidraget (1250 SEK) och ett inackorderingstillägg (2350 SEK) varje månad.

 

BOENDE

Du ordnar själv boendet i Düsseldorf, men vi hjälper dig med all nödvändig information och bra kontakter för möblerat boende. Det vanligaste alternativet är att man hyr ett rum i en lägenhet som delas med andra studenter. Du kommer att få mer information kring boendemöjligheter om du blir antagen till kursen. 

 

VEM KAN SÖKA?

Utbildningen vänder sig till dig som är utåtriktad, självständig och har läst minst tyska 3 på gymnasiet, Tyska för nybörjare i Düsseldorf eller motsvarande. Du ska ha fyllt 18 år. Eftersom folkhögskolekursen i sin helhet är förlagd utomlands måste du vara folkbokförd i Sverige. Det spelar ingen roll var i livet du befinner dig. Du kan precis ha tagit studenten, vara halvvägs i dina studier, redan ute i arbetslivet eller helt enkelt vilja prova på något nytt.

 

HUR ANSÖKER JAG?

Du ansöker via Braheskolan. Din ansökan ska innehålla följande dokument:

  • CV skrivet på engelska (med foto)

  • Ett personligt brev på engelska, där du berättar lite om dig själv och varför du vill läsa kursen i Tyskland

  • Gymnasiebetyg, ev intyg och betyg från tidigare arbetsgivare och/eller andra meriterande uppdrag (gärna på engelska om möjligt)

  • Har du läst på universitet eller högskola bifogar du studieintyg över avklarade universitets- och högskolekurser (på engelska)

  • En separat lista, där du rangordnar företag som är av intresse för dig. Utgå från vår praktikplatslista. Har du särskilda önskemål vill vi att du klargör detta, t ex om du är ekonom och bara vill praktisera inom området finans. Undvik dock att nämna specifika företag i ditt personliga brev, eftersom flera företag kan få ta del av din ansökan.

  • Personbevis för studier (beställs via Skatteverket)

I antagningsprocessen ingår telefonintervju. Därför skickas antagningsbesked ca 3-4 veckor efter sista ansökningsdag.

 

Johanna IKEA Düsseldorf
Att få chansen att delta i den här kursen med en så bra organisation runt omkring kändes väldigt tryggt. Det är hittills det bästa jag gjort och fick jag chansen skulle jag vilja göra det igen.
— Samuel

KONTAKTA OSS

Namn *
Namn
Var fick du info om kursen?
Jag vill fortsättningsvis få information om denna eller liknande kurser.
 

KONTAKT BRAHESKOLAN

Har du frågor om studiemedel eller inackorderingstillägg? Kontakta Braheskolan: info@braheskolan.se / 0390-56630

 

INTERVJUER

Hör några av våra kursdeltagare berätta om TIP - på tyska! Intervjuerna gjordes i början av terminen.