contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.

32 Berliner Allee
Düsseldorf, NRW, 40212
Germany

(+49)-211-86202060

Studera tyska och gör praktik i Tyskland genom Internationella Skolorna Düsseldorf, kostnadsfritt och med studiemedel.

Lern Schwedisch, Norwegisch, Dänisch, Finnisch und Deutsch als Fremdsprache bei Internationella Skolorna Düsseldorf in Düsseldorf oder Köln. 

framför Domen.JPG

Utvärderingar Tyska i praktiken

"TIDEN I DÜSSELDORF BLIR ETT MINNE FÖR LIVET!"

Annica Doms, Industridesignprogrammet (5 år), Luleå tekniska högskola, praktikplats: Ortner & Ortner

"När jag sökte till Internationella Skolorna Düsseldorf hade det gått fyra år sedan jag senast läste tyska. Aldrig hade jag kunnat tro att jag skulle komma att utvecklas på det sätt jag har gjort. Att kunna tala mer eller mindre flytande var inget jag vågat hoppas på och de kunskaper jag har om tysk realia, kultur och företagskultur efter avslutad kurs är långt över vad jag hade förväntat mig. Språkkursen har varit mycket givande, klimatet i klassen har varit gott och lärarna måna om vår utveckling. Även språkpraktiken blev över förväntan då jag tilläts utföra så kvalificerade uppgifter, men även eftersom att variationen i arbetet varit så god.

Exkursionerna och föreläsningarna under terminen har varit mycket givande och viktiga för mitt positiva intryck av kursen. Därigenom har jag fått möjlighet att se exempelvis Köln och vinlandskapen i Ahrtal, men även tyska företag såsom Messe Düsseldorf. Min favoritexkursion var ändå bussresan i Ruhrområdet - den stora variationsrikedomen gjorde att man kom hem med massor av intryck. Det är också kul att få föras av så engagerade och kunniga guider som vi har fått förmånen att göra. Föreläsningarna, bl a om CV-skrivning och tysk företagskultur, har varit en god förberedelse inför praktiken samt det framtida yrkeslivet.

Praktiken har gett mig en unik insyn i den tyska företagskulturen, samtidigt som den öppnat en dörr till en helt annan kreativ bransch. Jag känner mig, av många orsaker, privilegierad som fått möjligheten att genomföra min praktik på Ortner & Ortner, ett av de viktigaste arkitektföretagen i Tyskland, för att inte säga Europa. Jag har lärt mig otroligt mycket om hur man driver ett projekt, om gestaltning och om byggprocessen, men även om presentation och modellbyggnad. Mitt vokabulär har utvecklats genom min vistelse i en professionell miljö. Samtidigt har jag sett att mina kunskaper står sig och att jag kan bidra. Den tyska direktheten har gett skinn på näsan, men även nya perspektiv. I Tyskland låter man sig inte bli trampad på, det är okej att tycka och synas, och det har givit mig självförtroende att våga ta plats.

Något som i hög grad påverkat min språkutveckling positivt är att bo tillsammans med tyskar i ett sk "Wohngemeinschaft". Därigenom har jag fått en unik möjlighet att öva och utveckla mitt språk även på hemmaplan. Personligen tror jag att kombinationen har varit viktig; att jag under halvåret fått möta det tyska språket på så många plan och ur olika perspektiv; det vardagliga, det korrekta, det professionella, tal- och skriftspråk.

Avslutningsvis vill jag tacka för den här tiden, den kommer sannerligen bli ett minne för livet! Alles Gute und Liebe Grüße!"

 

"ETT PRAKTISKT ARBETE VAR RÄTT FÖR MIG"

Johanna Ljungquist, Teknikprogrammet, Erik Dahlberggymnasiet i Jönköping, praktikplats: IKEA Düsseldorf

"Att göra någon sådant här direkt efter studenten, wow alltså! Kursen "Tyska i praktiken" lät väldigt bra, den hade allt. Den innebar att man fick flytta hemifrån, läsa på folkhögskola, lära sig ett nytt språk och uppleva en annan kultur, få en ny klass med nya kompisar, resa till ett annat land, jobba och allt detta på ett halvår! Jag såg detta som ett sätt att utvecklas på många plan och som en investering inför framtiden.

Under den inledande språkkursen upplevde jag att jag lärde mig mycket, undervisningen var varierande och kunskapsnivån höjdes rejält. Övningar i grammatik blandades med andra moment samt givande information om Tyskland som land, dess politik och kultur. Vi gick t ex igenom dagens nyheter, så att man hängde med i samhället.

Min praktiktid på IKEA har varit över mina förväntningar och jag är mycket nöjd. Jag har lärt mig mycket inom olika områden och samtidigt haft kul varje dag. Dels har jag lärt mig hur arbetslivet fungerar med tidiga morgonar, fasta tider, lunch med kollegiet, kämpa på ibland och uppmuntran man får av kollegor. Jag har lärt mig många praktiska saker som jag kommer ha nytta av i livet också, bland annat att sätta upp rullgardiner, spackla och borra upp hyllor. För mig har det passat bra att ha ett praktiskt arbete där jag får röra på mig, klättra på stegar och naturligtvis har jag lärt mig mycket tyska under tiden! På min avdelning var vi ca 25 personer och jag hade alltid någon ny att prata med, eftersom vi jobbade tillsammans i olika team.

Att bo i ett WG har varit lärorikt. Man får automatiskt tyska vänner och kan öva språket, man lär sig samarbeta med andra och får uppleva mycket när man kommer in i andra människors vardag. Bara att komma hem och någon frågar hur dagen har varit, sedan spontant laga mat ihop innan man gemensamt somnar till en film har varit hur underbart som helst.

I min bekantskapskrets var det många som tyckte att jag var modig som flyttade till Tyskland tre veckor efter avslutad student. Mot bakgrunden att ha bott hos sina föräldrar i hela sitt liv var detta förstås ett stort steg. Att man klarar mer än man tror är en erfarenhet som kommit på köpet, det är inte så svårt att klara sig - tvärtom är det rätt roligt att få bestämma vad man vill göra, vad man vill äta och när!"

 

"man lärde sig nÅgot nytt precis varje jag"

Filip Westerlund, Engelska, Mittuniversitetet, praktikplats: Nordis - Agentur für Kommunikation

”Jag valde att läsa Tyska i praktiken för att jag verkligen ville få upp mina kunskaper i tyska och lära mig ett tredje språk flytande. Det bästa med kursen är att du blir omringad av språket på ett bra och strukturerat sätt genom upplägget med lektioner och praktik. De första månadernas undervisning var guld värd i att få upp grunderna igen, vilka senare cementerats genom praktiken. Det som var jobbigt i början var just att våga räcka upp handen och ”göra bort sig” men idag är jag så glad att jag gjorde detta, då det är just därför jag på sex månader förbättrats så pass mycket.

Min språkpraktik gjorde jag på kommunikationsagenturen Nordis där mina huvudsakliga uppgifter har varit att skriva artiklar på tyska till Svenska Handelskammarens tidning ”Schweden Aktuell”. Tidningen har en plan över olika teman som ska behandlas, men det är fritt fram att komma med egna synvinklar eller perspektiv om dessa.  Jag har också fått i uppgift att göra research, förbereda/skriva intervjufrågor och även leta passande bilder till reportagen.

Det bästa med språkpraktiken har helt klart varit att bli så omringad av språket att man helt enkelt ”måste” lära sig. När du är på en tysk arbetsplats har du ingen utväg och det är också då den mentala processen och språkinlärningen får en riktig kick. Jag har lärt mig att föra flytande samtal med en bra grundgrammatik, samtidigt som jag lärt mig hur arbetsplatser i Tyskland fungerar. Idag är jag modigare och kan se (arbets)livet ur ett mer dynamiskt och internationellt perspektiv. Kursen öppnar också för ett nytt socialt liv, vilket också boostar kunskaperna och innebär att man lär sig något nytt, om sig själv eller språket, precis varje dag.

Genom exkursionerna kände jag att min bild av Tyskland ändrades och jag fick verkligen upp ögonen för Nordrhein-Westfalen och vilket speciellt område i världen man faktiskt har befunnit sig i. Jag älskar Düsseldorf och detbästa med staden är närheten till allt och kulturlivet. Det handlar inte bara om att svänga in och ta en altbier eller promenera vid Rhein – det handlar om en livsstil där människor är öppna och trevliga, något som ju också hjälper språket framåt.  Jag har bott i flera europeiska länder men skulle säga att Düsseldorf har en kontinental approach, vilket alltså i praktiken innebär att invånarna här samlas mer kring stadens kulturella utbud och inte är rädda för att ta kontakt med varandra och knyta nya, viktiga band.

Att som svensk komma hit ger en bra bild över vad Europa kan erbjuda och med det sagt finns det mycket positivt att ta med sig hem till Sverige. Det är inte bara min tyska som förbättrats på Tyska i praktiken, utan mitt personliga och professionella nätverk har utvecklats enormt under tiden i Düsseldorf. Idag har jag två hemländer och jag har verkligen utvecklats personligt samtidigt som jag träffat vänner för livet. Att jag nu faktiskt kan säga att jag pratar tyska flytande, även om självklart misstag förekommer, innebär att jag nått det mål jag kom hit för att nå.”

 

"DÜSSELDORF ÄR EN GULDGRUVA"

Samuel Andersson, Naturvetenskapsprogrammet, Vasagymnasiet i Arboga, praktikplats: Düsseldorf Marketing & Tourismus

"Jag kom till Düsseldorf direkt från gymnasiet utan erfarenheter av varken längre utlandsvistelser eller högskolestudier och visst var jag nervös för att vara på en arbetsplats i ett land vars språk jag bara delvis behärskade. Men med skoltyska, intresse och vilja kommer man långt och jag har i efterhand förstått att det viktigaste är att ha ett intresse för det man håller på med, då ordnar sig resten (nästan) av sig självt! Jag hade också turen att komma ner tillsammans med en härlig grupp människor som jag är glad att jag fick lära känna! 

Att vara i den här regionen är väldigt spännande; Düsseldorf är en utmärkt stad vad gäller shopping, kultur och uteliv och jag som är sportintresserad bodde i rena guldgruvan! 5-6 Bundesligaklubbar inom 10 mils radie, ishockeylag i högsta serien i både Düsseldorf, Köln och Krefeld plus mycket, mycket mer. Det gick inte en helg utan att man var och såg nåt nytt! I grannstäderna finns ännu mer att se. Kommer en världsartist till Europa på turné kan man vara nästan helt säker på att det blir spelningar i den här regionen.

Att få chansen att delta i den här kursen med en så bra organisation runt omkring kändes väldigt tryggt. Är det nåt man vill ha hjälp med så finns alltid mycket folk runt omkring som man kan prata med! Det är hittills det bästa jag gjort och fick jag chansen skulle jag vilja göra det igen."

 

"FYRA MÅNADER PÅ ETT TYSKT LOGISTIKFÖRETAG - HÄFTIGT!"

Helena Sörensson, Civilingenjörsprogrammet industriell ekonomi (2 år), Lunds universitet, praktikplats: Lehnkering

"Jag insåg snabbt hur mycket roligare det är att lära sig ett språk när man faktiskt bor i landet, det har varit motiverande på ett helt annat sätt än när man pluggade tyska under skoltiden. Att kursen inleds med två månaders språkkurs tyckte jag var helt perfekt. Då jag inte läst tyska på ca fyra år var det en viktig repetition för mig och även skönt med en så kallad "mjukstart".

Praktiken på Lehnkering var relevant för min utbildning och har givit mig mycket värdefull arbetslivserfarenhet samt minnen för livet. Den var också perfekt för min språkutveckling. En positiv sak var att jag fick kommunicera mycket på tyska under arbetstid, då jobbet innebar en betydande del telefon- och mailkontakt med tyska kunder. Jag samarbetade också mycket nära med min handledare, vilket gjorde att vi pratade väldigt mycket med varandra. Erfarenheten från en främmande arbetskultur tror jag att jag kommer ha stor nytta av i framtiden, eftersom jag gärna vill jobba i en internationell miljö.

Jag upplever att jag fått bättre självförtroende efter min praktik. Nu kan jag tänka: "Jag har verkligen praktiserat fyra månader på ett tyskt logistikföretag - fy vad häftigt". Jag skulle vilja säga att jag känner mig så pass bra på tyska att jag tror att jag kunnat klara mig ganska bra att bo och jobba i ett tysktalande land. Mina tyskkunskaper har utvecklats hur mycket som helst. Utlandsvistelsen har även gett mig mersmak - när jag är klar med mina studier kan jag tänka mig att komma tillbaka.

Under halvåret har jag inte längtat hem en enda gång utan bara njutit av min tid i Düsseldorf till hundra procent. Något som har bidragit väldigt mycket till att jag trivts så bra är alla nya kompisar, som gjort denna vistelse helt underbar, och även min trevliga praktikplats. Jag är otroligt nöjd med att jag beslutade mig för att läsa kursen!"

 

"EN PERFEKT METOD FÖR ATT LÄRA SIG SPRÅK"

Alexandra Nilsson, Naturvetenskapliga programmet, Jenny Nyströmsgymnasiet i Kalmar, praktikplats: Holiday Inn (Leonardo Royal Hotel)

"För mig var det viljan att åka utomlands, uppleva ett nytt land med ny kultur, ny mat och nya människor, dels viljan att förbättra min tyska som fick mig att söka till Tyska i praktiken.

Innan jag flyttade till Tyskland hade jag aldrig bott utan min familj, vilket gjorde att det blev ett ännu större steg att flytta. Men jag kan inte säga att detta på något sätt utgjorde ett problem, tvärtom, det var otroligt spännande och lärorikt att bo med främmande människor i ett WG.

Eftersom det bara fanns svenskar på kursen var man tvungen att komma på andra sätt att hitta tyska kompisar. Jag började spela rugby i ett underbart lag som alla blev mina vänner. Jag var också med i en löpklubb. Att gå med i en sportklubb var det bästa jag kunde ha gjort, då det verkligen gav mig vänner som gjorde att jag utvecklade tyskan ännu mer. Om man har turen att hamna med roliga och trevliga människor i ett WG är det också ett jättebra sätt att få tyska kompisar.

Enligt mig är metoden att mixa undervisningen med språkträning i "verkliga livet" den perfekta metoden att lära sig/förbättra ett språk. Lärarna som undervisade oss var jättebra och vi lärde oss mycket. Det bästa med praktiken på Holiday Inn var att jag fick jobba på många olika avdelningar. Detta gjorde att jag mötte många olika personer, aldrig hann tröttna på det jag gjorde samt att jag lärde mig otroligt många saker som jag verkligen kan ha med mig i vardagen. Avdelningarna hade gemensamt att jag pratade mycket med personalen, det hängde alltså mycket på mig hur mycket jag fick prata och därmed utvecklas. Eftersom personalen var jättetrevlig var det inget problem och jag trivdes bra. 

Förutom att jag har lärt mig otroligt mycket har jag förändrats som person. Jag har inte bara lärt mig ta mer ansvar och att klara mig själv - detta halvår tände någonting inom mig som gjorde mig ännu ivrigare att komma ut i världen och få uppleva andra länder och nya situationer. Mitt halvår i Tyskland bidrog till att jag fick ett jobb/en volontärplats på ett aktivitetscenter i England, där jag nu kommer att tillbringa ett helt år. Att jag tackade ja till kursen har jag inte ångrat en sekund!"

 

"DÜSSELDORF ÄR MITT NYA HEM"

Jakob Mandery, Civilingenjörsprogrammet i datateknik, Mälardalens högskola, praktikplats: Henkel

"När jag sökte till IS utbildning så befann jag mig redan i Tyskland. Jag hade åkt ner från Sverige för att läsa Tyska 1 i Tyskland 30 hp i Köln, en kurs som Internationella Skolorna genomför i samarbete med Mälardalens högskola. Vid den tiden var det inte alls planerat att jag skulle stanna kvar. Anledningen till att jag tog chansen att åka till Tyskland var att arbetsmarknaden i Sverige för mig som nyexaminerad civilingengör i datateknik såg väldigt dyster ut. Situationen i Sverige hade inte ändrat sig speciellt mycket efter det att jag var klar med min språkutbildning. Egentligen så brydde jag mig inte så mycket eftersom jag redan då hade målsättningen att stanna kvar, åtminstone ett tag.

När jag började läsa i Tyskland var det med lite blandade förväntningar. Jag var osäker, både på vad som väntade mig och om mina tyskkunskaper skulle räcka till. Redan efter ett par dagar kände jag att jag hade fattat rätt beslut och tyskkunskaperna från gymnasiet började komma tillbaka med raska steg. Internationella Skolorna Düsseldorf erbjuder det bästa från två världar. Dels får man det svenska perspektivet på Tyskland, men också en bra inblick i det tyska samhället och språket från duktiga tyska lärare.

Praktiken på Henkel gav mig både värdefull arbetslivserfarenhet och bättrade på min tyska avsevärt. Efter kursen kände jag mig så pass hemma i Düsseldorf att jag inte hade någon större lust att åka tillbaka. Jag bestämde mig för att parallellt med jobbsökande i Sverige även söka jobb här. Här var teamet på IS Düsseldorf ett fantastiskt stöd. Det hela resulterade i att jag hittade mitt drömjobb här.

En av anledningarna till att jag trivs så pass bra här är det stora utbudet av aktiviteter som staden erbjuder samt Düsseldorfs optimala läge i Europa. Det är nära till mycket sevärt så att säga. Om man någon gång i Sverige har hört talas om Düsseldorf kanske man förknippat staden med det lite mer dystra Ruhrområdet. Även om Ruhr är en intressant del av Tyskland påminner inte Düsseldorf så mycket om städerna där. Nu när jag sitter här och blickar ut genom mitt kontorsfönster och ser Rhen vid horisonten och tv-tornet med dess färgglada belysning så kan jag bara säga: Düsseldorf är vackert, Düsseldorf är mitt nya hem."