contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.

32 Berliner Allee
Düsseldorf, NRW, 40212
Germany

(+49)-211-86202060

Studera tyska och gör praktik i Tyskland genom Internationella Skolorna Düsseldorf, kostnadsfritt och med studiemedel.

Lern Schwedisch, Norwegisch, Dänisch, Finnisch und Deutsch als Fremdsprache bei Internationella Skolorna Düsseldorf in Düsseldorf oder Köln. 

Tandemträff3.JPG

Utvärdering Tyska för nybörjare i Düsseldorf 30 hp

PIA APPELQUIST, tidigare student i Düsseldorf via Linnéuniversitetet

 

Varför bestämde du dig för att läsa kursen i Düsseldorf?

Trots att jag har tyska rötter kunde jag för en termin sedan knappt ett ord tyska. Jag ville hemskt gärna lära mig tyska så att jag skulle kunna prata med mina yngre tyska kusiner som inte kan engelska än. Men det kändes helt enkelt inte så lockande att traggla tyska hemma i Sverige när möjligheten att läsa på plats i Tyskland fanns. Så jag bestämde mig för att läsa kursen i Düsseldorf dels för att jag tänkte att det förhoppningsvis går betydligt snabbare att lära sig ett språk där det talas. Men också för att jag får med en till dimension, nämligen kunskap om den tyska kulturen. Sådant som inte går att läsa sig till hemma utan som måste upplevas på plats i Tyskland.

 

Vad var det bästa med kursen?

Jag tycker att mixen på kursens olika moment var en perfekt blandning! Samtidigt som kursen hade stort fokus på grammatik och språklig korrekthet så fick vi även läsa en skönlitterär bok och arbeta med bokens innehåll. På så sätt fick vi också öva upp språkkänsla och samtidigt lära oss allt ifrån ordspråk och uttryck till slangord. I den tredje delkursen fick vi öva oss på att föra dialog och samtala om vardagsämnen. Denna kombination tycker jag täcker de viktigaste delarna av språkinlärning; grammatik, litteratur och språkkänsla, samt att kunna kommunicera med varandra på språket.

 

På vilket sätt har dina kunskaper i tyska utvecklats under terminen?

I och med att jag har tyska rötter så har jag växt upp med tyska runt mig, men utan att själv kunna prata eller skriva det. Denna termin så har mycket av min passiva kunskap blivit aktiv, ord som jag tidigare bara har hört och förstått kan jag nu själv använda. Framför allt upplever jag dock att jag under terminen utvecklat min förståelse för språkets uppbyggnad. Jag har fått med mig en bra och bred grammatiskt bas för fortsatta studier i tyska.

 

Hur var lärarna?

Vi hade flera olika lärare vilket jag tyckte förde med sig flera bra aspekter. Bland annat fick vi flera perspektiv på den tyska kulturen och ta del av olika lärares styrkor. Alla lärare har tyska som modersmål och all undervisning bedrivs på tyska. Det kan vara rätt så utmanande men samtidigt är det kul att se hur ens förståelse förbättras vecka för vecka. I och med att lärarna kom från olika delar av Tyskland bakades det automatiskt in i undervisningen att träna på att förstå olika dialekter. De flesta lärarna hade också tidigare erfarenhet av svenska elever, vilket gjorde att de delvis kunde anpassa undervisningen efter oss, men också hade enklare att synliggöra och berätta om kulturella skillnader mellan Sverige och Tyskland.

 

Hur var träffarna med de tyska studenterna från Bochums universitet?

Även om jag verkligen uppskattar kursens grammatiska fokus var det kul att träffa tyska studenter och få öva på att samtala fritt. Utöver de träffar som Internationella Skolorna Düsseldorf ordnade träffades vi privat flera gånger vilket var perfekta tillfällen för språkutbyte. De tyska studenterna var riktigt duktiga på svenska, så man fick akta sig för att inte falla tillbaka till svenska alltför ofta. Dessutom har jag nog aldrig träffat större Sverige-fans. Blev hyfsat överraskad när de diskuterade allt ifrån Allsång på Skansen till musikduon Samir och Viktor.

 

Vad tycker du om Düsseldorf?

Jag trivs i Düsseldorf! Staden känns relativt liten geografiskt sett och det fungerar att gå till fots mellan de centrala stadsdelarna. Staden har fina promenadlängor, längs floden Rhen eller i parken Volksgarten. Det kryllar av bra restauranger, och särskilt av bra vegetariska och/eller veganska alternativ. Stämningen i stadens festkvarter i Altstadt är betydligt mer avslappnad än i min hemstad Stockholm och där träffas stadens invånare för att festa på kvällar och helger. Düsseldorf har också en hel del street art som definitivt är en upplevelse att se och det finns även flera konstmuseum och andra kulturella betingelser att ta del av. Dessutom ligger flera intressanta tyska städer i närheten av Düsseldorf såsom Köln och Bonn, vilka är perfekta resmål för en dagsutflykt. Utöver häftiga tyska grannstäder är europeiska städer som Amsterdam och Brüssel bara en bussresa bort.

 

Vad gjorde du på din fritid under terminen?

När vädret tillät solade eller grillade jag tillsammans med andra studenter i Volksgarten eller promenerade längs Rhen. Vi besökte också flera konstmuseum, där det är fritt inträde första onsdagen i varje månad, och provade på olika barer i Altstadt. Jag försökte förgäves att börja gilla Altbier (Düsseldorfs egen öl) men har nu kommit fram till att Weinschorle (vin blandat med kolsyrat vatten) passar mig bättre. Dessutom njöt jag till fullo av stadens fantastiska vegan-utbud. Förutom att löpträna i parken nära mig gick jag också på en yogastudio några gånger i veckan. På helgerna åkte jag flera gånger till grannstaden Köln för att besöka vänner och fira Karneval.

 

Hur bodde du i Düsseldorf?

I Düsseldorf bodde jag i ett s.k. WG tillsammans med en tysk student. I lägenheten hade vi var sitt rum och sedan gemensamt kök och badrum. Lägenheten låg i stadsdelen Bilk och det tog mig cirka 20 minuter att promenera till Internationella skolornas lokaler och lika lång tid in till stadskärnan. Annars var det bara tre stationer med tunnelbanan in till centrala Düsseldorf. Jag och min rumskompis hade rätt olika scheman så vi hann inte ses så mycket, men ibland pratade vi lite över en kopp te. Grymt tillfälle att träna på tyskan!

 

Vad har du för planer nu?

Efter denna vårtermin så kommer jag fortsätta att läsa tyska i Düsseldorf på Internationella Skolorna. Kursen pågår under sommaren och därefter flyttar jag till Berlin för att läsa Linnéuniversitetets fortsättningskurs ”Tyska i Berlin, grundkurs 30 hp” under höstterminen. Sedan hoppas jag på att kunna fortsätta utveckla min tyska parallellt med andra studier på universitetet hemma i Sverige.  

Pia tillsammans med en annan student i stadsdelen Medienhafen.

Pia tillsammans med en annan student i stadsdelen Medienhafen.