contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.

32 Berliner Allee
Düsseldorf, NRW, 40212
Germany

(+49)-211-86202060

Studera tyska och gör praktik i Tyskland genom Internationella Skolorna Düsseldorf, kostnadsfritt och med studiemedel.

Lern Schwedisch, Norwegisch, Dänisch, Finnisch und Deutsch als Fremdsprache bei Internationella Skolorna Düsseldorf in Düsseldorf oder Köln. 

Köln kostenlos.jpg

Tyska 1 i Tyskland 30 hp

Studera tyska i Köln – Tysklands hetaste studentstad! Högskolekursen anordnas av Mälardalens högskola och vänder sig till dig som har läst minst tyska 3 eller motsvarande. Vi kan ordna ditt boende och vid sidan av undervisningen organiseras en rad spännande studieresor och aktiviteter. 

TYSKA 1 I TYSKLAND 30 HP, VT 2020

Köln – staden som aldrig sover – är Tysklands fjärde största stad med en miljon invånare. Köln är ungt, trendigt och mycket populärt bland tyska studenter som gärna läser vid Kölns universitet. Det är ett av Tysklands största universitet med ca 50 000 inskrivna studenter. Typiska kännetecken för Köln är den gotiska domkyrkan Kölner Dom, karnevalen som firas varje år och den gemytliga stämningen. Som nykomling lär du snabbt känna tyska studenter, exempelvis över det lokala ölet Kösch på ett av stadens många bryggerier. Det centrala läget i Europa gör att du enkelt kan besöka Frankrike, Holland och Belgien som befinner sig alldeles runt hörnet. Fördelarna med att läsa på plats i Tyskland är många. 

Kölner Dom kostenlos2.jpg

KURSINNEHÅLL

Tyska 1 i Tyskland är en svensk högskolekurs som ges varje vår- och hösttermin. Kursen genomförs i sin helhet i Tyskland, men startar med ett upprop på Mälardalens högskola, ca 10 dagar före avresan till Tyskland. Under detta tillfälle deltar studenterna i ett antal introducerande föreläsningar i Västerås. De registrerar sig också vid högskolan och kan köpa den svenska kurslitteratur som behövs för terminen.

All vidare undervisning bedrivs i lokaler i centrala Köln. Den sker i form av föreläsningar, seminarier, gruppövningar samt ett antal exkursioner och aktiviteter. Våra lärare har tyska som modersmål, dock förekommer svensktalande lärare i viktiga kontrastiva moment som t ex ordbildning och översättning. Kursen inleds med undervisning i grammatik, ordförråd och kommunikationsövningar. Därefter tillkommer delkurser i litteratur, realia och skriftlig språkfärdighet. Examinationen sker på plats i Tyskland, men omtentamina finns möjlighet att skriva på Mälardalens högskola efter kursens slut.

Utöver de schemalagda undervisningstimmarna finns gott om tid för självstudier och att upptäcka Tyskland på egen hand. Som en del av terminen ingår aktiviteter i Köln, exempelvis en träff med tyska studenter. Du får också ta del av intressanta studieresor till Bonn, Düsseldorf och slottet Drachenburg. De ger dig en djupare förståelse för tysk historia, geografi och kultur. 

Drachenfels

BOENDE

Det finns två alternativ för boendet under terminen i Köln. Vi rekommenderar i första hand att man ordnar boende på egen hand, t ex tillsammans med tyskspråkiga studenter. En mycket populär boendeform bland Kölns studenter är att dela en lägenhet med andra i ett sk Wohngemeinschaft (WG). Du hyr ett eget rum och delar kök och badrum med övriga hyresgäster. Av erfarenhet vet vi att WG-boende är det bästa sättet att komma i kontakt med tyskar och träna språket utanför undervisningssalen. 

Det finns även en möjlighet att låta oss ordna med möblerat boende. I samband med antagning skickas det ut ett boendeformulär med aktuell information vad gäller tillgång på boendealternativ som vi kan erbjuda samt aktuella priser. Ett alternativ är boende på studenthemmet Kolpinghaus i centrala Köln, där du delar rum tillsammans med en annan svensk student. Det går också att få ordnat WG-boende. Du får även nyttiga länkar, adresser och tips på hur man hittar eget boende.

 

KOSTNAD OCH STUDIEMEDEL

Tyska 1 i Tyskland 30 hp är en högskolekurs i tyska som genomförs av Mälardalens högskola i sambarbete med Internationella Skolorna Düsseldorf. Studenterna är hela tiden inne i det svenska högskolesystemet och skall därför klara av 30 högskolepoäng. Kursen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel. Studenterna bekostar själva resan till Tyskland, kost och logi i Köln, studieresor (sammanlagt ca 30 €) och kurslitteratur. 

 

VEM KAN SÖKA?

Kursen är öppen för alla som har läst lägst tyska steg 3/C-språk kurs B eller 2 åk B-språk eller 3 åk C-språk eller etapp 3/Tyska för nybörjare 30 hp. På grund av det stora intresset försöker vi ordna platser till alla sökande som är behöriga – närmare en studieplatsgaranti kan du nästan inte komma! 

Det bästa med att läsa Tyska 1 i Tyskland var att göra det på plats i Tyskland. Man mötte tyska varje dag på tunnelbanan, i mataffären och ute på gatan. Det gjorde att man kom in i språket på ett annat sätt. När man väl flyttat till Köln är det svårt att tänka sig någon annanstans att bo. Man är välkommen överallt och det är enkelt att lära känna nytt folk.
— Louise

KONTAKTA OSS

Namn *
Namn
Var fick du info om kursen?
Jag vill fortsättningsvis få information om denna eller liknande kurser.
Jag rekommenderar kursen till alla som vill förbättra sina språkkunskaper och uppleva något äventyrligt och personligt lärorikt.
— Tobias
 

KONTAKT MÄLARDALENS HÖGSKOLA:

Dr Uwe Kjär, kursansvarig: 021-101326 / uwe.kjar@mdh.se 

Malin Lundin, studievägledare: 021-107050 / malin.lundin@mdh.se