contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.

32 Berliner Allee
Düsseldorf, NRW, 40212
Germany

(+49)-211-86202060

Studera tyska och gör praktik i Tyskland genom Internationella Skolorna Düsseldorf, kostnadsfritt och med studiemedel.

Lern Schwedisch, Norwegisch, Dänisch, Finnisch und Deutsch als Fremdsprache bei Internationella Skolorna Düsseldorf in Düsseldorf oder Köln. 

Praktik för gymnasieelever.JPG

Praktik för gymnasieelever i Tyskland

Tre veckors praktik i Düsseldorf ger både fördjupade kunskaper i tyska och en unik inblick i tysk kultur. Vi erbjuder kommunikativa praktikplatser som väl svarar mot gymnasieelevernas intressen. Boende organiseras i tyska värdfamiljer.  

Internationella Skolorna Düsseldorf är en filial till Internationella Skolorna, en stiftelse inom Folkuniversitetet. Syftet med verksamheten är att stimulera intresset för det tyska språket och den tyska kulturen i Sverige. Sedan 2005 organiserar vi ett projekt som går ut på att ge tyskstuderande gymnasieelever möjligheten att upptäcka Tyskland på plats. Genom att praktisera på ett företag och bo i en tysk värdfamilj ger eleverna inte bara sina språkkunskaper en skjuts framåt – de får även en inblick i tysk vardag och möjlighet att samla internationell arbetslivserfarenhet. För att bli aktuell för projektet ska eleverna ha läst minst tyska 3 eller motsvarande.

PRAKTIKPLACERING OCH UPPLÄGG

Vi erbjuder kommunikativa praktikplatser i Düsseldorf som väl svarar mot elevernas intressen och önskemål. Tidigare elever har kunnat prova på allt från caféer, till arbete i kläd- och sportbutiker samt i förskolor och inredningsaffärer. Fem dagar i veckan, måndag till fredag, tillbringas på praktikplatsen. Under kvällar och helger finns gott om tid för att att umgås med värdfamiljen och att upptäcka Düsseldorf samt närliggande städer på egen hand. För att alla elever ska tilldelas en plats som de verkligen vill ha får de innan vistelsen önska områden från vår praktikplatslista. Efter avslutad praktik får alla praktikanter ett intyg från sin praktikplats.

Som ett komplement till praktikplaceringen kan vi erbjuda undervisning och ett antal spännande aktiviteter. Våra lärare undervisar i sitt modersmål och har erfarenhet av att undervisa skandinaviska ungdomar. Undervisningen brukar vara ett uppskattat och viktigt moment, eftersom eleverna får öva sin tyska innan praktikstarten. Fokus ligger på kommunikation och praktikrelaterade situationer. Därutöver kan vi erbjuda ett spännande aktivitetsprogram – studieresor till Köln och Bonn, museibesök med guidning samt studiebesök är bara ett par exemempel. Kontakt kan även förmedlas till jämnåriga tyska ungdomar i samband med ett besök på en tysk gymnasieskola. Vi skräddarsyr gärna ett kursupplägg som motsvarar önskemålen från respektive gymnasieskola.

 

BOENDE I VÄRDFAMILJ

Eleverna bor under sin vistelse i tyska värdfamiljer, ensamma eller tillsammans med en annan elev. Detta är ett utmärkt tillfälle för dem att använda tyskan i vardagsrelaterade situationer. De flesta av våra värdfamiljer har under flera år tagit emot elever från Skandinavien. 

Vår värdfamilj har verkligen öppnat sitt hem för oss och gett oss tre fantastiska veckor. Familjen har verkligen varit idealfamiljen: de är hur trevliga som helst och har både gett förtroende och fått förtroende från oss. På helgerna har de tagit med oss på utflykter, och när det har blivit sena kvällar har de ställt upp och hämtat oss. Vi har verkligen haft det kul tillsammans!
— Linda

SKOLAN

Internationella Skolorna Düsseldorf är Internationella Skolornas egna skola. Skolan grundades 2001 och har sitt kontor i centrala Düsseldorf. Runt hörnet ligger den kända shoppinggatan Königsallee och på gångavstånd finns centralstationen, Altstadt (Gamla Stan) samt den vackra strandpromenaden vid Rhen. Skolan erbjuder förutom undervisning i tyska även kurser i de skandinaviska språken. Den administrativa personalen talar svenska och är måna om att ta väl hand om varje deltagare. Vår styrka är att skolan är liten och personlig. Elever och skolans personal får därför bra kontakt med varandra under Düsseldorfvistelsen.

DÜSSELDORF

Düsseldorf ligger i hjärtat av Europa med Holland, Belgien och Frankrike alldeles runt hörnet. Huvudstaden i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen har 600 000 invånare och är säte för en lång rad multinationella företag. Förutom att vara ett centrum för näringslivet utmärker sig staden som en metropol för konst, kultur och arkitektur. Längs vattnet breder Gamla stan ut sig med gamla kyrkor, gränder, mysiga caféer och restauranger, affärer av alla slag och ett pulserande nattliv. Oavsett om man är ute efter sport, näringsliv eller mode, folkliv, konst eller historia har Düsseldorf massor att erbjuda. På nära håll befinner sig dessutom spännande utflyktsmål som Paris, Brüssel, Amsterdam, Köln, Bonn osv. 

Varför är staden ideal för en praktikvistelse? Helt enkelt för att den varken är för liten eller för stor. Under en vecka känner sig eleverna som hemma, samtidigt som det hela tiden finns något nytt att se. Därför har Düsseldorf aldrig fått annat än högsta betyg. 

VEM KAN GÖRA PRAKTIK I DÜSSELDORF?

Dina förkunskaper i tyska bör motsvara minst tyska 3 på gymnasiet. För att vi ska kunna ta emot dig krävs att vistelsen äger rum inom ramen för din termin och att den bekostas av din gymnasieskola. Vi har inte möjlighet att ta emot enskilda privatpersoner som fortfarande går i svensk gymnasieskola. Du är varmt välkommen att kontakta oss i Düsseldorf för mer information, alternativt be din lärare/rektor höra av sig till oss för prisuppgift.

På Internationella Skolornas filialer i Barcelona och Aix-en-Provence erbjuds liknande möjligheter till praktik och språkundervisning för gymnasieelever. Vid intresse förmedlar vi gärna kontakter till dessa filialer.

 

KONTAKTA OSS

Namn *
Namn
Hur fick du information om oss?
Jag vill fortsättningsvis få information om denna eller liknande kurser.
Jag älskade min praktikplats på en restaurang oerhört mycket! Jag kände mig välkommen och hemma nästan på en gång. Alla som jobbade där var väldigt trevliga och uppmuntrande, det märktes att de uppskattade att ha mig där. En sak som var väldigt underbar för mig själv var att se hur mycket jag utvecklades på bara tre veckor, hur mycket mer jag klarade av i slutet än början. Det var en perfekt praktik.
— Jessica
Min praktikplats på en skola var superbra! Jag hade aldrig tråkigt, eftersom det var olika saker att göra varje dag. Att arbeta med barn var väldigt kul och lärorikt. De var jättenyfikna, ställde massa frågor och brydde sig inte om man sa fel. Det var ett väldigt givande jobb där jag dessutom var tvungen att prata mycket tyska, vilket utvecklade mitt ordförråd.
— Sofi
En otrolig upplevelse och en erfarenhet för livet
— Sven Svensson